Biology and Art - May 2023

This month’s contribution comes from Sae Nakanaga, a PhD candidate studying cellular biology and protein degradation. Sae loves singing in a chorus club.

[2 May UNESCO – World Tuna Day]
Tuna is the best-loved fish and a "star" among sushi dishes. Japanese began eating tuna around the Jomon period (about 10,000 years ago), and we currently consume nearly 25% of all tuna caught worldwide. However, catching too many tunas at once creates overfishing; therefore, some species have been temporarily listed as endangered. Bluefin tuna can be cultivated in special fish farms, though. Since they consume a lot of feed and swim night and day to get oxygen, cultivation is difficult. Consider yourself lucky if you can taste a piece of delicious tuna in your sushi or sashimi. 召し上がれ!

マグロは最も愛されている魚で、寿司ネタの中でも "スター "です。日本人は縄文時代(約 1 万年前)からマグロを食べ始め、現在では世界で獲れるマグロの 25%近くを消費しています。しかし、一度にたくさん獲りすぎて乱獲になり、一時的に絶滅危惧種に指定された種もありました。けれども、クロマグロは特別な養殖場で養殖することができます。マグロは餌を大量に食べ、酸素を得るために昼夜を問わず泳ぐので、養殖は難しいのです。お寿司やお刺身で美味しいマグロを食べられたら、ラッキーだと思ってください。Enjoy your meal!

[HAIKU]
The rules are simple: 5-7-5, there is no seasonal reference word (a kigo), but your poem must relate to either biology or the topic of the month, and you are writing in English.
ルールは簡単。五・七・五、季語はなくてもよいけれど、生物学かその月の話題に関連した句であること、そして英語で詠むことです。
Therefore, Sae’s haiku for this month is:

tunas always swim
this is their way of living
oxygen delight

輝きか
マグロが酸素を
追い泳ぐ

[IKEBANA]

WORDS to learn this month are:
currently - 現在, to consume - を消費する, overfishing - 乱獲, temporarily - 一時的に, endangered, 絶滅の危機に瀕している, bluefin tuna - クロマグロ, to cultivate - を栽培・養殖する, consider yourself lucky - 冥利に尽きると思う